Každý z nás si chce svou svatbu užít, pobavit se s rodinou a celý život na ní s úsměvem vzpomínat. Jistě mi dáte za pravdu, že jedna z věcí (ovšem ne jediná), která k tomu může přispět je i hudba a DJ který Vás tímto dnem bude provádět.

Výběr vhodného svatebního DJ

Občas slýchám větu: “Nebudeme utrácet za DJ, muziku nám odehraje ženichův bratránek“… Ve spoustě případech právě tahle věta odsoudí večerní oslavu k nepovedené diskotéce, nebo něčemu podobnému. Možná si říkáte, proč by někdo z rodiny nebyl schopen odehrát svatbu. Předpokládejme, že bratránek není profesionální DJ, který je zaměřen na hudební produkci na svatbách. Je dost pravděpodobné, že technické vybavení nebude určeno pro takovouto událost – aparatura může být nedostatečně výkonná, nebo také nekvalitní. Někdo by řekl, že muzika nemusí být moc nahlas… ale vždy bude poslech příjemnější, když bude velmi výkonná aparatura hrát na 10%, než hifi věž, nebo menší reprobedny, které budou muset hrát na 90-100%.

Co se kvality týče, tak nekvalitní levnější aparáty můžou hrát nepříjemně pro poslech, z čehož Vás mohou bolet uši, hlava a to jak přímo při produkci, tak třeba další den-dva. Dále můžete narazit na problém s výběrem muziky – ne každý je schopen vybrat muziku, která se bude líbit většině hostů. Stejně tak seřadit písničky vhodně za sebou je velmi důležité a co teprve, když je potřeba odmoderovat nějakou soutěž, vyzvat k tanci rodiče novomanželů, nebo jen uvést písničku na přání – věřte, ne každý je rozený moderátor.

Nejen ze zde uvedených důvodů doporučuji vybrat si profesionálního DJ, který má s produkcí na svatbách bohaté zkušenosti. Takový DJ bude samozřejmě dražší, ale zajistí naprosto vše kolem muziky a Vy se nebudete muset o nic starat. DJ poradí s výběrem muziky a připraví vhodnou muziku právě pro ten Váš den. Přijede obvykle cca 1 hod před začátkem hudební produkce, aby vše zkompletoval, zapojil a připravil. Každý Dj dbá i na to, aby jeho pracoviště na fotkách vypadalo co nejlépe. Kdo by si přál, aby na fotkách z jeho svatby byl DJ, před kterým je neúhledný shluk kabelů.

Budete-li vybírat DJ na svatbu, zjistěte si jeho reference… dále zda hraje na svatbách často, zda je schopen zahrát všechny typy hudby, které máte rádi (nezapomeňte také na děti a seniory). Je také vhodné mít sepsanou smlouvu, kde bude uvedena přesná cena a způsob platby, případně i záloha, dále datum, místo a čas hudební produkce, jaká je možnost odstoupení od smlouvy, v kolik hodin se dostaví DJ na místo, do kolika bude hrát, nebo co bude v případě poruchy techniky, vážné nemoci atd….

Vyberte si skvělého svatebního DJ na vaši svatbu ZDE.

Je opravdu vhodnejší vybrat DJ na svatbu, nebo celou kapelu? 

To je otázka, na kterou se již dlouhá desetiletí hledá odpověď a stále ji nikdo nezná. Každý se ovšem klaní spíše k jedné straně. Zažil jsem spoustu svateb s DJ, s kapelou i smíšenou DJ+kapela a musím říct, že pochopitelně nejlepší je volba smíšené muziky, ale pouze s kvalitní kapelou. Cena za kvalitní kapelu bývá od 20.000 (dobrá kapela spíš tak 30.000 a více) a kapela by měla mít aspoň 4 členy. Pokud je členů méně, nebo je cena výrazně nižší, bylo by mi to podezřelé. V případě, že nechcete investovat do muziky desítky tisíc, pak bych jednoznačně volil profesionálního DJ. Zde je pár výhod a nevýhod obou verzí.

•    DJ nepotřebuje dělat pauzy a může hrát vkuse (pauzu na přání ale udělá)
•    DJ zabere menší prostor (v malé restauraci je to hodně znát)
•    Příprava techniky a nazvučení zabere kratší čas DJovi než kapele
•    DJ je schopen oproti kapele zahrát téměř cokoliv a nikdy ne falešně
•    DJ může hrát potichu (někdy nepodstatné, ale když si chcete povídat…)
•    “nikdy” se neunaví – dj obvykle nemusí dělat přestávky a hudba tak může hrát po celou dobu svatby

Oproti tomu:
•    Kapela vypadá na pódiu často lépe (je na co koukat, víc lidí, víc pohybu…)
•    Dynamika hudebních nástrojů bývá lepší než reprodukovaná hudba z CD

Velká nevýhoda kapely je, že pokud má kapela bicí, nedají se ztlumit… Všechny nástroje se tedy musí nazvučit a hlasitostí dorovnat k bicím. Není tedy moc možností, jak ve 22:00 hod. omezti rušení nočního klidu.

Někdo mi ještě nedávno tvrdil, že zvuk z MP3/CD není tak kvalitní jako živý nástroj + nějaké zkreslení mixpultu a reprobeden atd…. Nicméně to kapela používá také. U kapely je také výsledný zvuk smíchán v mixpultu a je přiveden do reprobeden a často jsou používány samply, což je vlastně také digitálně zaznamenaný zvuk – stejně jako písnička na CD či v MP3.

DJ bratranec, aneb hudba z CD, nebo notebooku? Zřejmě nejméně vhodné řešení.

Je těžké se domluvit co bude hrát a kdy – obvykle se najde několik odvážlivců, kteří se ochotně role dje ujmou, avšak nastává pak problém, že ostatní hosté chtějí jinou muziku a už se sáhodlouze domlouvají, často nenechají dohrát jednu píseň ani do půlky, jedna skladba 10x za večer také není uplně vhodná – nemusí se líbit všem

Pokud v pozdějších hodinách chcete tančit na hlasitější hudbu, může nastat problém, že vaše technika toho nebude schopna, nebo s velmi špatným výsledkem (chrastění reproduktorů, nebo v horším případě poškození techniky, nebo sluchu některého z hostů)

Ne zřídka se stává, že techniku někdo poškodí třeba politím – i když se to může stát i u DJ a v obou případech budete muset vzniklou škodu nahradit, DJ se o svou techniku stará a hlídá si jí a pokud se někdo pohybuje s nápoji kolem jeho techniky, obvykle si umí sjednat pořádek a zabránit tak možným potížím

Svatební hosté jsou na oslavě proto, aby se bavili – nikoliv, aby hlídali techniku, pouštěli písničky a vymýšleli co dál se bude hrát – od toho jsou tady profesionálnové, kteří toto všechn hravě zvládnou

Kdy objednávat svatebního DJ? 

Profesionální DJs mají obvykle kalendář velmi rychle zaplněn a tak i zde platí „čím dříve, tím lépe“. Takový nejpozdější termín je cca 2-3 měsíce před svatbou, nicméně není neobvyklé rezervovat si DJe rok dopředu (Já sám mívám v prosinci obsazených tak 10 nejlepších termínů následujícího roku). Pochopitelně i týden před svatbou se dá sehnat DJ na svatbu… nicméně Ti nejlepší už budou patrně rozebraní a pokud ne, pak jste měli opravdovou „kliku“.

Cena

Cena DJ na svatbu se liší kraj od kraje, zem od země. (Jen taková malá zajímavost: V Anglii, USA, ale i třeba v Polsku se cena pohybuje v přepočtu kolem 40 – 80 tis Kč, na sousedním Slovensku 20 – 40tis). U nás je běžná cena za produkci kolem 15.000-25.000 Kč. Někteří DJs kalkulují cenu až na základě poptávky – obvykle však cenu určí podle místa konání svatby (mají to na zámku, tak jim to dám draho :-)). Moje ceny za produkci jsou vždy uvedené na webových stránkách a každý klient cenu ví jakmile mé stránky navštíví.

Pro rok 2024 je moje cena stanovena na 22.000 Kč. V této ceně je DJ & moderátor včetně profi. zvukové a světelné aparatury na 8 hod., doprava do 100Km od Mladé Boleslavi a čas na přípravu a úklid pracoviště (cca 2x 1hod). V případě speciálních požadavků je cena dopočítána individuálně (prodloužení produkce, ozvučení dalších prostor, doprava nad 100Km, karaoke atd…)
Je obvyklé, že DJ vyžaduje platbu zálohy až do výše 50% celkové ceny a zbytek v hotovosti před zahájením hudební produkce v místě konání, nebo během ní.

Výběr hudby

Každý svatební DJ je schopen připravit dopředu alespoň základ playlistu (seznamu připravených skladeb), nicméně na svatbě je vždy třeba pružně reagovat na publikum a muziku přizpůsobovat. Nelze tedy připravit muziku dopředu a takový seznam pak pouze přehrát. Je vždy vhodné, aby si snoubenci vybrali cca 15-20 nejoblíbenějších hitů různých žánrů. Podle takového seznamu DJ snadněji rozezná vaše oblíbené interprety a styly a jeho výběr Vám pak bude bližší.

Na svatbě v ČR je běžné, že večerní oslava se zahajuje 1.tancem novomanželů, dále tance s rodiči (z obou stran), pak se svědky a pak několik písní pro tanec ostatních hostů s ženichem a nevěstou. Připravte si tedy alespoň 7-10 vhodných písní (ploužáčky, pro rodiče doporučuji něco staršího (např. Frank Sinatra, Barry White)). Dále je to vždy na aktuální náladě a povaze hostů.

Taková osvědčená klasika je začít něčím starším a klidnějším (Abba, Bee Gees, Beatles, Madonna, Michael Jackson) CZ a SK hity (Elán, Tublatanka, Chinaski, Olympic, Kryštof), když je párty rozjetá, tak třeba rockové fláky (ACDC, Queen, ale i třeba Kabát či Hypochodnr…). Současná rádiová muzika se na svatbách hraje spíš méně, ale jsou-li mladší hosté oslavy, pak ano.

Tanec novomanželů s překvapením 

Posledních několik let je velmi oblíbené nahradit klasický první tanec novomanželů za ten, který bývá označován jako „tanec s překvapením“. Jistě jste na internetu zahlédli nějaké video s názvem „best wedding dance“ a podobně. Nyní máte možnost natočit si vlastní „nejlepší video ze svatebního tance“. Stačí si vybrat 1 oblíbený ploužák (nebo naopak nějaký neoblíbený :-)), k tomu 10 – 20 nejoblíbenějších hitů (například průřezem celého Vašeho života, nebo prostě ty největší vypalovačky typu Hříšný tanec, YMCA atd) a požádat svého DJ o sestříhání svatebního megamixu.

DJ předem připraví muziku pro tanec cca 5-10min dlouhý, kdy začátek bude kousek ploužáku, pak plynule namixované refrény vybraných hitů a konec opět ploužák ze začátku. Uvidíte, jak své hosty pobavíte. Jen to chce trochu potrénovat choreografii. Cena za takto sestříhaný megamix se pohybuje mezi 500-1000 Kč.

Zábava na svatbě

Velmi často si snoubenci objednávají také zajištění zábavy na svatbě od DJ. Je to pro ně bez starosti a DJ hrající pravidelně na svatbách je zkušený a ví jaké tradice se v naší zemi dodržují, co není vhodné a zná spoustu her a soutěží, kterými může hosty zabavit. Hry a soutěže mohou být jako doplněk svatební oslavy naplánovány dopředu, nebo třeba jako řešení v případě, že hosté nebudou chtít tančit. Volba je vždy na snoubencích. Na této stránce se můžete podívat na několik běžných her a soutěží.

Oblíbená je zejména svatební tombola, kterou lze pořídit za cenu 1000-2000 Kč (cca 20-25 výher) a také „Svatební kočár“ – ten rozproudí každého zúčastněného 🙂 (ale pozor, pije se u toho alkohol)

… A na konec "Konec" 

Svatební DJ vždy končí až po domluvě s novomanžely. Obvykle se vždy při osobní schůzce s DJ domluvíte na přibližném konci hudební produkce (třeba půlnoc). Rozhodně nikdo ze zúčastněných nechce pokazit ostatním hostům zábavu a tak to nejmenší, co pro Vás může DJ udělat je prodloužit hudební produkci podle Vašeho přání. Pochopitelně je to vždy o domluvě – stejně jako když Vy zůstanete v práci déle chce i DJ za svou práci odměnu a proto prodloužení hudební produkce není v základní ceně.

Prodloužení bývá za cenu kolem 1000-2000 Kč/1hod. Za prodloužení na svatbě si já účtuji 2000Kč/1hod, ale prodloužení v řádu 15-20min neúčtuji a beru jako takový „přídavek po koncertu“. 🙂

Autor článku a fotek

Ondřej Seidl

https://www.hrajisvatby.cz

https://bridee.cz/dodavatele/dj-ondrej-seidl

 

 

 

Neváhejte se zaregistrovat na našem portálu.

Registrovat se
Kategorie:

Hudba na svatbu