Koordinované plánování je nezbytné, aby vše proběhlo v den “D” hladce. Rozložit si jej podle časových úseků vám pomůže neztratit se v množství úkolů, které na vás čekají.

9 - 12 měsíců

V ideálním případě je doporučeno začít plánovat svatbu asi 12 měsíců předem. Čím dříve začnete, tím klidnější bude organizace a také větší pravděpodobnost, že se vám podaří objednat přesně to, po čem toužíte.

V první řadě je nezbytné stanovit si rozpočet. Následně se rozhodněte pro datum svatby. Kromě ročního období zvažte také faktory jako svátky, víkendy a dostupnost vašich blízkých.

Dále přichází volba typu svatby. Chcete-li se sezdat v kostele, musíte požádat faráře o den sňatku. V některých případech může být čekací lhůta více než rok, proto začněte s přípravami včas. Při občanském sňatku se rychlost řízení liší podle čekacích listin na matričních a městských úřadech, proto si ověřte předem, jak dlouho může trvat jeho vybavení. Svatba před notářem je obvykle rychlejší, ale také dražší možnost. Po určení data svatby je čas na oznámení, aby si hosté zarezervovali termín.

Následně vás čeká rozhodování o stylu svatby. Ať už bude jednoduchá a intimní, velká a pompézní, nebo něco mezi, výběr by měl souhlasit se stanoveným rozpočtem.


Sestavte si předběžný seznam hostů, abyste měli ideu o velikosti svatby.

Máte už vytipované místo, které je všeobecně populární? Nečekejte a udělejte si rezervaci co nejdříve. Pokud je pro vás místo svatby obzvlášť důležité, možná budete muset podmínit termín svatby v závislosti na dostupnost prostor.

Při výběru místa myslete také na prostor potřebný pro dárky, taneční parket, bar, případný dětský koutek nebo bufet. Doporučujeme řídit se nepsaným pravidlem – každý host potřebuje alespoň jeden metr čtvereční prostoru. Zajistěte si alternativu k exteriéru v případě, že bude špatné počasí.

Abyste měli vždy přehled o každém bodě, vytvořte si svatební složku s dokumenty, která bude obsahovat i kalendář s důležitými daty. Zde uchovávejte výpočty, rezervace, potvrzení, smlouvy a faktury. Udělejte si organizační strategii, ve které přerozdělíte zodpovědným lidem jednotlivé úkoly.

7 - 9 měsíců

Naplánujte si v práci několik dní volna před, během a po svatbě, plus na líbánky. V mnoha případech je nutné požádat o rozsáhlejší dovolenou s velkým předstihem. Naplánujte si také podrobnosti svatební cesty, abyste mohli využít případné nabídky a slevy. Ověřte si, zda na cestu do destinace líbánek potřebujete pas, víza nebo zda se pro vaši destinaci doporučuje/vyžaduje nějaké očkování.

Dále je důležité zarezervovat ubytování. Nenechávejte to na poslední chvíli, zejména v letní sezóně. Při včasné rezervaci a velkém počtu hostů nabízí mnohá zařízení příjemné slevy.

Výběr svatebních šatů a obleku je klíčovým momentem v celém organizačním procesu. Naplánujte si časovou rezervu na případné úpravy. Nezapomeňte na doplňky, šperky a obuv.

V tomto období je nejvyšší čas začít hledat dodavatele:

- Catering: Promyslete menu a bufet, zahrňte speciální preference, potravinové alergie a vyberte nápojový lístek.

- Cukrářství: Máte představu o svatebním dortu a zákuscích? Nebo to necháte na fantazii šikovného cukráře?

- Květinářství: Kytice nevěsty, květinové aranžmá na obřad, výzdoba sálu, stolů. Květům se meze nekladou.

- Fotograf a kameraman: Chcete pouze záznam z obřadu a oslavy, nebo doprovázení během celého dne? Předsvatební i po-svatební fotografie? Možností je nepočítaně.

- DJ, kapela, zpěvák nebo jiné kombinace: Ujasněte si nejdříve, jaké hudební styly chcete na svatbě.

- Dopravní společnosti: Doprava hostů z místa obřadu na místo oslavy a zpět, doprava nevěsty a ženicha během celého dne, zarezervování svatebního auta.

- Ostatní dodavatelé: moderátor, fotostěna, tiskoviny, animátoři, tanečníci, ohňostroj, atrakce pro děti

 3 - 6 měsíců

Máte-li speciální přání týkající se dárků, je vhodné o tom informovat vaše hosty. Jedním ze způsobů je vytvoření svatebního seznamu, ze kterého si hosté vyberou dárek v různých cenových relacích. Nápady mohou být napsány také ve svatebních pozvánkách, které se posílají obvykle 3 až 5 měsíců před svatbou.

Výzdoba závisí na zvoleném tématu a požadované barevné paletě.

Ujistěte se, že všechny tištěné materiály, jako například menu, program nebo jmenovky, neobsahují chyby a jsou vytištěné v dostatečném předstihu.

Rozhodněte o rozložení stolů na hostinu. Dbejte na to, aby vás hosté viděli z každého místa, a zároveň usazujte přátele a rodiny blízko sebe.

Detaily s dodavateli služeb byste měli dokončit asi 3 měsíce před svatbou. V té době už by měl být potvrzen seznam účastníků. Může se stát, že hosté zruší svou účast na poslední chvíli. Změny je pak třeba co nejrychleji oznámit dodavatelům služeb, mezi něž patří místo konání nebo catering.

Komunikujte s nimi podrobný harmonogram vašeho svatebního dne (čas obřadu, uvítacího aperitivu, banketu, fotografování, příchodu hostů, začátku hostiny a zábavy).

image4.jpg

 2 měsíce

Vyzkoušejte si šaty a oblek, pokud budou potřebné úpravy, ještě je stihnete včas zařídit.

Domluvte si kadeřníka na zkušební účes a líčení.

Máte-li svatební výzdobu ve vaší režii, začněte si ji připravovat.

Prohlédněte si kontrolní seznam plánování a zkontrolujte všechny úkoly, zda jsou splněny.

2 týdny

Zkontrolujte případné dopravní uzávěry a informujte o nich hosty.

 

Stoupá nervozita? Dopřejte si den odpočinku! A v neposlední řadě, užijte si každý moment naplno.

 

Plánování svatby vyžaduje spoustu úsilí. S online svatebním manažerem si jej však umíte značně usnadnit. Najděte si ty nejlepší dodavatele služeb pro váš den D a odškrtněte si všechny položky z procesu na našem kontrolním seznamu. Díky efektivnímu plánování zvládnete organizaci bez stresů.

 

Zdroj fotek: depositphotos.com

Neváhejte se zaregistrovat na našem portálu.

Registrovat se
Kategorie:

Tipy a rady

Přečtěte si podobné články

Tipy a rady, Svatební oznámení a tiskoviny
Pozvánky pro hosty a svědky - co budete potřebovat?

Dočkali jste se! Stali se z vás snoubenci. Svatební přípravy zahŕňují nejen výběr šatů či hudby, ale i zvaní hostů. Jak pak pozvat hosty a svědky? Žijeme v...

Přejít na článek
Tipy a rady, Catering
Dokonalá svatba - pozor na menu!

Jak víte, lidí s různými intolerancemi a potravinovými alergiemi je stále více. Zbylých 30 % lidí zase trápí různé zdravotní problémy, kvůli kterým si nemohou dovolit jíst vše....

Přejít na článek
Tipy a rady, Svatební líčení a účesy
Dámské účesy na svatbu 2023

Vlasy jsou koruna krásy. Zároveň symbolizují ženskost, v některých zemích dokonce sexualitu. Ve svatební den by proto vaše hříva měla působit impozantně, co možná nejlépe jak je to...

Přejít na článek