A je to tady! Nejkrásnější den je za vámi. Teď je čas vrátit se do reality a začít řešit trochu nepříjemnější věci, které budou záviset hlavně na vaší zodpovědnosti a přístupu - společné bydlení. Připravili jsme pro vás článek, který vás seznámí s nejčastějšími formami bydlení nejen pro mladé.
 
 

Bydlení u tchýně

Až 95 % novomanželů využívá pro začátek dočasné bydlení u svých rodičů/tchánů. Umožňuje jim to postupně se adaptovat na život dospělého, zodpovědného člověka téměř bez překvapení. Ke společnému osamostatnění budete potřebovat určitý finanční obnos a trpělivost.
 

Pronájem

Nájem je finančně flexibilnější, ale přináší určitá omezení. Většina Čechů může nájem financovat z vlastní kapsy tím snáze, pokud jste na to dva. S touto možností však mohou souviset různé nepříjemnosti a omezení, mezi něž patří například zákaz chovu domácích zvířat.
 
Pronajímatelé také obecně dávají přednost bezdětným manželům před rodinami s malými dětmi.
 
 

Vlastní bydlení

Vlastní bydlení je nejlepší z nejlepších. Bydlení ve vlastním domě vás nijak neomezuje – můžete si prostě dělat, co chcete (více či méně). Problémem jsou však finance. I když je relativně snadné najít někoho kdo vám půjčí, není vždy snadné splnit všechny podmínky půjčky.
 
Většina novomanželů sáhne po hypotéce, včetně spotřebitelského úvěru, aby mohli plně financovat své nové bydlení. 
Pozor však na situaci, kdy jeden z manželů momentálně nepracuje nebo je na nemocenských dávkách (nemocenská, mateřská/rodičovská dovolená). Státní dávky nebo nezaměstnanost jsou totiž hlavním důvodem neschválení úvěru.
 
V takovém případě je ideální začít spolu žít jako pár ještě před uzavřením manželství - zde se posuzuje příjem, bonita a další faktory pouze jednoho z nich (žadatele). Výpadek příjmu druhé strany tedy banky vůbec nezohlední a vy si tak můžete zajistit spokojený život po svatbě bez sebemenších obav předem.
 
Své budoucí hnízdečko lásky vybírejte vždy tak, aby bylo plně přizpůsobeno vašim potřebám a možnému budoucímu rozrůstání vaší rodiny.
 

Sociální byty, ubytovny

Mnoho mladých lidí využívá sociální bydlení, jehož získání bohužel trvá příliš dlouho. Větší, ale i menší města mají k dispozici řadu programů bydlení - stačí si podat žádost, doložit příjem a budete zařazeni do pořadníku. Přednost mají rodiny s postiženými dětmi nebo matky samoživitelky s finančními problémy.
 
Hostely jsou naopak ideální pro páry bez dětí, ale většinou se jedná o bydlení s různými sousedy, malé pokoje nebo společné koupelny. Takové podmínky tedy rozhodně nejsou vhodné pro výchovu dětí.
 
 
 
Zdroj fotiek: depositphotos.com

Neváhejte se zaregistrovat na našem portálu.

Registrovat se
Kategorie:

Tipy a rady

Přečtěte si podobné články

Tipy a rady, Svatební oznámení a tiskoviny
Pozvánky pro hosty a svědky - co budete potřebovat?

Dočkali jste se! Stali se z vás snoubenci. Svatební přípravy zahŕňují nejen výběr šatů či hudby, ale i zvaní hostů. Jak pak pozvat hosty a svědky? Žijeme v...

Přejít na článek
Tipy a rady, Catering
Dokonalá svatba - pozor na menu!

Jak víte, lidí s různými intolerancemi a potravinovými alergiemi je stále více. Zbylých 30 % lidí zase trápí různé zdravotní problémy, kvůli kterým si nemohou dovolit jíst vše....

Přejít na článek
Tipy a rady, Svatební líčení a účesy
Dámské účesy na svatbu 2023

Vlasy jsou koruna krásy. Zároveň symbolizují ženskost, v některých zemích dokonce sexualitu. Ve svatební den by proto vaše hříva měla působit impozantně, co možná nejlépe jak je to...

Přejít na článek