Co se smí a co ne? Jaká jsou základní pravidla, kterých je třeba se na svatbě držet? Svatební etiketa se týká také témat, jakými jsou například vhodné oblečení či svatební dar. Rozebereme si role svatebních rodičů a věnovat se budeme i zasedacímu pořádku. V tomto článku si objasníme detaily průběhu, které se budou v daný den odehrávat, abyste si nechtěně nezpůsobili zbytečné nepříjemnosti.

Základní pravidla v kostce

Oblečení

Extravagantnost a přehnaná výstřednost jde na svatbách stranou, stejně tak se nehodí ani příliš ležérní oblečení.

Nejdůležitější je nezastínit nevěstu - hlavní hvězdu svatby. Oblečte se vždy s ohledem na prostředí - zvláště pokud se svatba koná na náboženském místě, které může mít vlastní pravidla oblékání. Rovněž se svůj oděv snažte přizpůsobit svatbě ve venkovních prostorách. Pokud jde o boty, nejlepší je vybrat si pohodlnou obuv hned na začátku nebo si pro jistotu vzít s sebou náhradní přezutí. Výběr mezi kravatou a motýlkem je na vás, ale myslete na to, že motýlek by se měl nosit v kombinaci se sakem. 

Dar

Jako projev gratulace a díků je běžné darovat novomanželům určitou finanční částku. Hotovost se tradičně vkládá do obálky a podává páru při gratulaci. Věcné dary byly standardem v minulosti, ale pokud se pro nějaký takový dar rozhodnete, dbejte na to, aby nebyl moc intimní, ani urážlivý. O pomocnících do domácnosti se raději poraďte s párem, jinak se může stát, že se jim nahromadí stejné dary.

image4.jpg

Děti

Pokud pozvánka není jasně definovaná, zeptejte se nejprve nevěsty a ženicha, zda jsou ratolesti na svatbě vítány.

Jak správně udělat zasedací pořádek na svatbu?

Zasedací pořádek možná zní jako jednoduchá záležitost, ale věřte, že je velmi důležitá. Včasná příprava Vám ušetří spoustu starostí a zejména usnadní život hostům, protože se budou umět v sále snadněji orientovat.

V tomto případě záleží hlavně na počtu hostů a tvaru stolů. V minulosti byly nejčastěji používané stoly do tvaru písmene T nebo E, ale v dnešní době jsou velmi populární zejména kulaté stoly. Při přípravě samotného zasedacího pořádku je vhodné, pokud si jej nastíníte na papír, abyste si ho uměli prostorově představit v sále.

Zpravidla platí, že za čelem stolu sedí ženich a po jeho pravici nevěsta. Bývá zvykem, pro symbolické přijetí obou rodin, že rodiče ženicha sedí vedle nevěsty, a rodiče nevěsty sedí vedle ženicha. Následně pokračují prarodiče, svědci a dále příbuzní, přátelé a zbylí hosté.

Jednoduše řečeno – čím bližší rodina – tím blíže k novomanželům. Doporučuje se umístit před svatební sál tabulku se zasedacím pořádkem, aby každý věděl, ke kterému stolu má jít, a následně umístit na každý stůl i jmenovku daného hosta.

image3.jpg

Jaké jsou povinnosti rodičů snoubenců?

Postupem času se role matky nevěsty výrazně změnila. V minulosti byla tato role spojena s celkovým plánováním a organizováním svatby, ale v dnešní době je tato role podstatně jednodušší.


Nyní matky spíše pomáhají dcerám realizovat jejich představy ohledně místa konání, hostiny, svatebního menu a seznamu hostů. Bývalo zvykem, že celou svatbu a náklady s ní spojené hradí rodiče nevěsty, ale v dnešní době je více zažito, že se finančně podílejí i ženichovi rodiče a samotní snoubenci. Role matky nevěsty tedy v současnosti sestává zejména z vítání hostů, přijímání gratulací spolu s nevěstiným otcem a sezení za hlavním stolem u novomanželů. Matka nevěsty by měla se svým partnerem zahájit taneční sólo rodičů novomanželů, a být přítomna při loučení se s hosty - tedy do samého konce hostiny.

Role otce nevěsty je stejně důležitá. Ten vede svou dceru ke svatebnímu oltáři. Při tomto aktu je dcera po jeho pravici. Stejně důležitou povinností je i první tanec otce s dcerou. Tradicí také bývá promluva se slavnostním přípitkem, kde otec nevěsty pogratuluje novomanželům a poděkuje hostům za jejich účast a dary. Stejně jako matka nevěsty, i otec by měl zůstat přítomen do samotného konce, loučit se s hosty a ujistit se, že jsou všechny účty vyrovnané.

image5.jpg

Etiketa na svatbě - po které straně jde nevěsta?

V tomto odstavci Vám vysvětlíme základní pravidla bontonu týkající se nevěsty.

Ke svatebnímu oltáři jde první ženich v doprovodu své matky. Za nimi následují otec ženicha s matkou nevěsty a pokračují svědci. Jak jsme již zmiňovali, poslední k oltáři vede otec svou dceru po své pravici.

Ať už při východu z matriky, nebo kostela, platí pravidlo, že první vychází oddávající, za ním novomanželé a následně všichni ostatní. Při vstupu do budovy po schodech, ve které se odehrává svatební hostina, je důležité, aby nevěsta šla před ženichem. Naopak při cestě po schodech z budovy, jde ženich před nevěstou, a to i z bezpečnostních důvodů. Toto pravidlo se použije stejně jako u novomanželů i v případě hostů.


image2.jpg

Jakkoliv náročné se vám může zdát dodržování těchto pravidel etikety, nezapomínejte, že slouží pouze k tomu, aby pomohly hladkému průběhu akce. Koneckonců je to váš den, prvořadé je, abyste byli spokojeni vy – čerství novomanželé.

 

 

 

Zdroj fotek: pinterest.com, depositphotos.com

Neváhejte se zaregistrovat na našem portálu.

Registrovat se
Kategorie:

Tipy a rady

Přečtěte si podobné články

Tipy a rady, Svatební oznámení a tiskoviny
Pozvánky pro hosty a svědky - co budete potřebovat?

Dočkali jste se! Stali se z vás snoubenci. Svatební přípravy zahŕňují nejen výběr šatů či hudby, ale i zvaní hostů. Jak pak pozvat hosty a svědky? Žijeme v...

Přejít na článek
Tipy a rady, Catering
Dokonalá svatba - pozor na menu!

Jak víte, lidí s různými intolerancemi a potravinovými alergiemi je stále více. Zbylých 30 % lidí zase trápí různé zdravotní problémy, kvůli kterým si nemohou dovolit jíst vše....

Přejít na článek
Tipy a rady, Svatební líčení a účesy
Dámské účesy na svatbu 2023

Vlasy jsou koruna krásy. Zároveň symbolizují ženskost, v některých zemích dokonce sexualitu. Ve svatební den by proto vaše hříva měla působit impozantně, co možná nejlépe jak je to...

Přejít na článek