Výběr svatebního fotografa se jen na první pohled může zdát jako jednoduchý úkol. Ve skutečnosti se skládá ze spousty maličkostí. Rádi Vám je popíšeme, abyste si našli opravdového profesionála, se kterým bude radost a potěšení spolupracovat. A to se odrazí jak v procesu focení tak ve výsledku jeho práce.

 STYL FOCENÍ

Například: Fine Art, Boho a nebo vlastní styl.

Každý fotograf má svůj styl.
Důležité je, aby celá tvorba měla jednotnou atmosféru. Tak si můžete být jistí tím, jak budou vypadat i Vaše fotografie.

 SETKANÍ S FOTOGRAFEM

Osobně nebo v online prostoru.

Seznamte se a proberte Vaše představy. Čím více bude fotograf vědět o průběhu dne, tím lépe dokáže zachytit důležité okamžiky Vaší svatby a přizpůsobit svou práci Vašim přáním.

 BAREVNÁ ÚPRAVA A RETUŠ

Přirozenost a dokonalost.

Domluvte se předem na rozsahu úprav Vašich fotografií.
Chcete aby fotograf prováděl retuš Vašich portrétů a úpravu postavy nebo raději chcete vypadat přirozeně? Umí fotograf zachytit Vaši skutečnou krásu? 

 

KOLIK FOTEK CHTÍT?

Domluvte se dopředu na počtu výsledných fotografií.

Projdou všechny fotky barevnou úpravou?
Je potřeba vidět i neupravenou verzi?
Chcete nahlédnout do zbytku fotek po obdržení hotové práce? 

NEZTRACENÉ FOTOGRAFIE

Profesionální přístup.

Zeptejte se, jestli bude mít Váš fotograf záložní foťák a jestli jeho foťák má 2 paměťové karty a fotí rovnou se zálohou.

Taky se zeptejte dopředu, jak dlouho budete čekat na výsledné fotografie. 

PŘEDSVATEBNÍ FOCENÍ

Vědět předem jaké to je.

Zjistěte, jestli je Váš fotograf ochotný nabídnout Vám i možnost párového focení. Benefity předsvatebního foceni:

1. Možnost si předem procvičit pózování před kamerou.

2. Poznáte Vašeho fotografa v akci.

3. Budete mít hezké fotky na pozvánky nebo svatební web.

4. Užijete si společný romantický okamžik, který Vás vytrhne z rutiny příprav.

 

PODMÍNKY UŽITÍ VAŠICH FOTEK

Zveřejnění a propagace.

Domluvte se předem, jestli může fotograf používat Vaše fotky k prezentaci své tvorby. V jakém rozsahu a za jakých podmínek.

A jak můžete Vy nakládat se svými fotkami? Většinou platí, že je například nemůžete libovolně upravovat. Jsou totiž pořád autorským dílem fotografa.

 PODEPSÁNÍ SMLOUVY

Možnost podepsání online.

Smlouva slouží k ochraně Vašich práv i práv fotografa a zajišťuje, že se v budoucnu vyhnete jakýmkoli nepříjemným nedorozuměním.

Moderní doba umožňuje podepisovat smlouvy i online. Stačí pár kliknutí na Vašem chytrém telefonu nebo PC.

 ZÁLOHA

Jistota pro Vás a fotografa.

Určitě je lepší mít fotografa, který Vám vystaví fakturu na zálohu předem. Poté provede pevnou rezervaci Vašeho termínu a Vy tak můžete už být v klidu, že nenabídne Váš termín jiným zájemcům.

Pozor může tu být zmatek v pojmech: záloha, rezervační poplatek anebo závdavek. Nastudujte co přesně požaduje Váš fotograf a za jakých podmínek Vám tu zálohu vrátí či ne. 

DRUHÝ FOTOGRAF NA SVATBĚ?

Focení v tandemu nebo fotograf - samotář.

Přítomnost druhého fotografa na Vaší svatbě nejlépe probrat předem. Jsou v tom určitě výhody a nevýhody.

Když máte malou svatbu pro 20-40 lidí, přítomnost druhého fotografa může být příliš nápadná, Vaši hosté se můžou tak cítit pod neustálým dohledem foťáku. Musíte pak zajistit i občerstvení navíc.

Ale když máte na svatbě víc než 70-80 hostů, přítomnost druhého fotografa je naopak žádaná. Druhý fotograf zajistí více různých úhlů záběru, pojistí hlavního fotografa, aby se stihlo zachytit všechny důležité okamžiky. Celkem bude vyfoceno více fotek a taky pro hlavního fotografa je druhý fotograf velkou výpomocí s technikou. Váš hlavní fotograf bude mít volnější ruce a více času na všechno, což určitě přispěje k vyšší kvalitě výsledné práce.

NABÍZÍ VÁŠ FOTOGRAF ZA SEBE NÁHRADU V PŘÍPADĚ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI?

Aby o Vás bylo skutečně postaráno.

Fotograf, se kterým jste domluveni, máte podepsanou smlouvu, složenou zálohu, a který si buduje svoje dobré jméno a bere vážně svou práci, Vám jen tak nezruší focení pár dní před svatbou. Ale vždy můžou nastat nečekané situace.

Zijstěte si předem, jestli má Váš fotograf případnou náhradu. Jestli má více kolegů, které Vám může nabídnout. Jaký mají styl focení. Liší se cenově? Svatební sezóna je v tom dost náročná. Většina dobrých fotografů má už dlouho dopředu obsazené všechny termíny a najít volného fotografa na poslední chvíli může být velký problem. A to i pro fotografa, který disponuje velkým počtem kontaktů. Je dobré tyhle možnosti probrat dopředu a mít záložní varianty.

NĚCO NAVÍC

Co Vám ještě může fotograf nabídnout?

Fotoknihy, tisk fotografií, fotokoutek, focení rozlučky se svobodou, Slide Show, Vaši osobní online galerii nebo s Vámi vyplní i přípravný formulář a další možné služby. Nejlepší je dozvědět se toho co nejvíc dopředu.

 

Přejeme Vám, abyste si vybrali svatebního fotografa nebo fotografku svých snů a aby Vám vytvořili Vám krásné vzpomínky, na které se budete s radostí dívat celý život.

 

 

Autor článku a fotek

Elena Šenková

Neváhejte se zaregistrovat na našem portálu.

Registrovat se
Kategorie:

Tipy a rady, Svatební fotograf a video

Přečtěte si podobné články

Tipy a rady, Svatební oznámení a tiskoviny
Pozvánky pro hosty a svědky - co budete potřebovat?

Dočkali jste se! Stali se z vás snoubenci. Svatební přípravy zahŕňují nejen výběr šatů či hudby, ale i zvaní hostů. Jak pak pozvat hosty a svědky? Žijeme v...

Přejít na článek
Tipy a rady, Catering
Dokonalá svatba - pozor na menu!

Jak víte, lidí s různými intolerancemi a potravinovými alergiemi je stále více. Zbylých 30 % lidí zase trápí různé zdravotní problémy, kvůli kterým si nemohou dovolit jíst vše....

Přejít na článek
Tipy a rady, Svatební líčení a účesy
Dámské účesy na svatbu 2023

Vlasy jsou koruna krásy. Zároveň symbolizují ženskost, v některých zemích dokonce sexualitu. Ve svatební den by proto vaše hříva měla působit impozantně, co možná nejlépe jak je to...

Přejít na článek